Сучасні процеси трансформації соціально-економічної системи України вимагають ефективних управлінських дій, що обумовлює важливість підготовки висококваліфікованих фахівців із економічними знаннями. Вивчення дисципліни «Основи економіки» є передумовою розуміння основ соціально-економічних процесів та явищ на макро- та мікро- рівнях. У процесі вивчення дисципліни передбачено розкриття тем, які сформовано за логічним принципом, починаючи від аналізу предмета, об’єкта та методології макро- та мікроекономіки як науки.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів-правознавців базових економічних знань, економічної культури, розуміння основних принципів функціонування економічної системи на мікро-, мезо-, макрорівнях, економічної політики, навиків прийняття ефективних управлінських рішень

Предметом вивчення дисципліни є форми організації економічної діяльності та базові економічні закони, економічні взаємовідносини між усіма учасниками процесу виробництва, обміну, розподілу, споживання матеріальних благ у суспільстві. 

Основними завданнями дисципліни є надання знань про базові теоретичні положення мікро- та макроекономіки; прищеплення навичок використання інструментарію мікроекономічного та макроекономічного аналізу; підготовка до вивчення поглиблених курсів тощо.